tisdag, november 20, 2007

Nya länkar om Film i Sverige

DET HÄNDER SAKER

Idag presenterade SFI en handlingsplan för framtiden som bl.a. innehåller ökat stöd till import och lansering av kvalitetsfilm, bl.a. som en följd av det förändrade läget på biografsidan som jag skrev om i förra inlägget.

Se sammanfattning och Cissi Elwins kommentarer i DN :

Miljonstöd till kvalitetsfilmen >>

Hela planen kan laddas ner som PDF :

Handlingsplan för insatser inom biograf- och distributionsområdet 2008-2010 >>


Sen var det ett tag sen jag kollade på Filminstitutets sajt och där fanns nu en mycket matnyttig länk för den som är intresserad av villkoren för svensk film : www.filmnyheterna.se >> där man också kan anmäla sig för att få deras nyhetsbrev.

Det är en given favorit. Just nu kan man bl.a. få förklarat för sig vad SFI egentligen menar med att man vill ha "starka producenter". Cissi Elwin och Charlotta Denward svarar på frågor som WIFT Sverige, (women in film and television) >> ställt i en debattartikel.

Filmnyheterna är riktigt bra. Heja på SFI. Det har saknats ett samlat centralt forum för den här typen av diskussion tidigare.

Sen efterlystes bra manus i kulturnyheterna igår.

Det är satsningen Rookiefilm >> som inte vet vad de ska göra med sin produktionspott på 40 miljoner (!). Pengarna är öronmärkta till oetablerade regissörer men manuskripten har inte hållit måttet. Ansvarig för projektet är Andrea Östlund som läst 100 inskickade manus. Men hon är inte nöjd.

Se henne berätta varför i inslaget : Kulturnyheterna 2007-11-19 >>

Men två manus har i alla fall valts ut. Se DN-notis : Två startklara manus i Rookie-projekt >>

Och till sist vill jag med särskilt varm hand rekommendera Jannike Åhlunds krönika där hon resonerar om hur man utvecklar talanger och förklarar varför det går så inivhelvete bra för danskarna.

Snälla alla, läs och begrunda : Hur man får talanger att blomma >>

Är det inte så vi ska tänka här i Sverige också?

Rookie efterlyser bra manus. Men hur tar man hand om dem som ska skriva dem?

Just detta är ju en av mina hjärtefrågor. Och jag ska återkomma om detta inom kort här på bloggen med en högst frustrerande berättelse ur verkliga livet.Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer :