lördag, mars 22, 2008

James Schamus blev besvikelse

FÖR AKADEMISKT

Förra veckan var det dags att gå på föreläsning igen. Den här gången med James Schamus >> som besökte Stockholm förra veckan för att berätta som sitt arbete. Med manus till en rad Ang Lee-filmer som bl.a. THE ICE STORM >> och LUST CAUTION >> på meritlistan borde han verkligen ha en hel del intressant att berätta om manusskrivande. Och det har han säkert också.

Problemet var bara att det inte var manus som var huvudämnet. För Schamus är inte bara manusförfattare utan även producent och filmvetare vilket tyvärr fick betydligt mycket större utrymme.

Eter en kort föreläsning om den danske regissören Carl Th. Dreyer, som Schamus nyligen doktorerat på, hölls en frågestund. Moderator var Maaret Koskinen, professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet och hon hade själv hade laddat upp med en del frågor. Resultatet blev en ganska akademisk historia med bara några få korta utvikningar om manus och samarbetet med Ang Lee.

Synd på ett så lovvärt initiativ. Arrangörer var Dramatiska Institutet och SFI tillsammans med Filmvetenskapliga Institutionen.

Lite roligare kan det säkert bli när Filmhuset slår upp dörrarna för årets upplaga av DRÖMFABRIKEN 24-26/4 >>

Man kan redan nu anmäla sig och få ackreditering till alla tre dagarna. 200 kr kostar det. Programmet är ännu inte klart men det brukar vara rejält späckat med begivenheter.

Och boken? Jo, arbetet fortskrider så sakteliga. Det är mer pyssel än man kan tro med korrektur och justeringar. Håller just nu också på att boka intervjuer för en kompletterande text om branschen som blir det allra sista att skriva. Tänkte ett tag skippa det kapitlet men har återgått till min ursprungliga plan att ha det med. Det är ju väldigt avgörande hur det ser ut i den verklighet man har att möta när man så småningom vill att ens manus ska bli film. Få se om det kan bli något nytt att lägga ut om det vid tillfälle.

Jo, det skulle jag ju säga också, att min favoritskribent Jannike Åhlund har skrivit en ny krönika på Filmnyheterna. Den här gången är det en fördjupning om svenska filmers möjligheter att få plats på biodukarna. Inte direkt muntert men välformulerat och adekvat som vanligt : Svensk film förloraren i biospelet Monopol >>

© adastra media


Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer :

Anonym sa...

Hej, kul att du är så välformulerad! Intressant teknik med alla länkar /en hemlig beundrarinna

fredrik lindqvist, adastra media sa...

Tack för det

: )

/f