lördag, maj 31, 2008

Länktips : Film och Manuslänkar

GRATISTJÄNSTER PÅ NÄTET : Recensioner, manus att ladda ner och skrivprogram för manus.

Adsense, Googles annonseringsprogram för internet som ger sajt- eller blogginnhavare en liten slant per klickad annons har satt igång en hel del kreativitet där ute.

Det fiffiga med AdSense > , om ni skulle ha missat det, är ju att systemet scannar sajten eller bloggen efter nyckelord och försöker placera annonser som är relevanta utifrån innehållet.

Det kan alltså löna sig att samla folk runt ett intresse. Lyckas man dra till sig många besökare kan det generera klick på annonserna. Detta har lett till en strid ström av nya gratistjänster på nätet.

KRITIKER.SE

Mitt senaste fynd är kritiker.se >

Där hittar man en sammanställning av länkar olika tidningars recensioner av film och DVD. Besökaren kan söka efter en film och på ett och samma ställe få en samlad överblick över hur den tagits emot av recensenterna.

Det är en kanonidé. Kritiker är tyvärr också bara människor och en del tycker ju helt fel. Själv brukar jag nästan alltid försöka hitta några olika recensioner innan jag bestämmer mig att gå och se en helt okänd film.

Det är bara att tacka Markus Hansson som driver sajten som ett ett fritidsprojekt. Och Google förstås, och de andra annons- och provisionsprogram som gör det hela lönsamt. Enda nackdelen är recensionerna försvinner från en del tidningarnas sajter så att en del av länkarna inte ger resultat.

Klicka på gott folk så Markus inte tappar sugen. kritiker.se > är en given favorit.

THE INTERNET MOVIE SCRIPT DATABASE

En annan ny sajt som jag hittade via en tidskrift är IMDB´s systersajt IMSDB > som kallar sig "The web's largest movie script resource!". Där kan man få tag i gratis manus för läsning eller nedladdning. De har dessutom olika RSS-flöden så att man enkelt kan bevaka nytillkomna titlar.

CELTX


UPPDATERING 15-06-17

Våren 2015 upphörde Celtx att distribuera sin gratisversion. Men filerna finns att hämta på sajten www.brafiler.se :

Senaste version (2.9.7) för PC:
http://brafiler.se/manuel_load/business/ordbehandling/celtx/5416
Motsvarande för MAC:
http://brafiler.se/manuel_load/apple/mac/celtx-till-mac/5417


Det tredje tipset gäller skrivprogrammet CELTX > för manus som är gratis att ladda ner. Celtx tar hand om formateringen så att författaren kan koncentrera sig på det kreativa. Programmet finns för en mängd olika språk och även som "portable" dvs. att man kan köra det från ett USB-minne istället för att installera på datorn. Portabel version (PC) hämtas här >

Utöver formateringsdelen innehåller Celtx en massa andra funktioner också, som t.ex. hantering av storyboard, produktionsplanering och en webbtjänst för projektsamarbete.

Fler länktips finns f.ö. på sajten : www.adastramedia.se >

WINDOWS LIVE WRITER

Sen har jag nu börjat att skriva inläggen med ett gratisverktyg för bloggande, nämligen Windows Live Writer >. Det är klart enklare än att använda bloggens webbtjänst. Fast ibland blir det konstigheter med Å Ä Ö i rubriker och etiketter. Men det går att justera med det vanliga gränssnittet sen när inlägget är publicerat. En annan effekt är att det blir ett lite annorlunda utseende.

© adastra media

Inga kommentarer :