tisdag, mars 24, 2009

Filmdebatt : Vilka filmer är sevärda?

För den som intresserar sig för denna evigt debatterade fråga finns det ny statistik att fundera på. Filmnyheternas  Fredrik Zillén har gjort ett djupdyk och jämfört kritikernas uppfattning om svenska filmer med den krassa verklighetens publiksiffror.

I artikeln Har din film fått den publik den förtjänar?  >> kommer han fram till att Ruben Östlunds ”De ofrivilliga” har setts av alldeles för få personer och ”Arn – Tempelriddaren” av alldeles för många. Åtminstone om man utgår från recensenternas bedömning.

Särskilt stora skillnader mellan kritikerutlåtande och publiktillströmning konstateras inte helt oväntat för MARIA LARSSONS EVIGA ÖGONBLICK >>DE OFRIVILLIGA >> , ARN - TEMPELRIDDAREN >> och VI HADE I ALLA FALL TUR MED VÄDRET – IGEN >>

Men varför stanna här? Mitt förslag är att man utvidgar undersökningen med att fråga konsulenterna på SFI. Det vore intressant att få veta vilka betyg de själva skulle sätta på de filmer som fått stöd. Men det lär vi nog inte få reda på. De har nog tillräckligt svårt ändå att hålla balansen mellan alla  gungor och karuseller som ska hållas i rörelse.

Den som känner sig hågad kan för övrigt söka jobbet. Båda tjänsterna som långfilmskonsulent är utannonserade just nu.

Se mer på Filmnyheterna  : Dags för nya långfilmskonsulenter >>

 

Mer läsning på bloggen

Recension : MARIA LARSSONS EVIGHETSLÅNGA ÖGONBLICK >> 

FILMDEBATT - Om SF-monopolets effekter >> 

© adastra media

Inga kommentarer :