fredag, mars 20, 2009

Grinig recension : Se inte Che (2)

Nej, Steven Soderberghs senaste, CHE – ARGENTINAREN >> blev en klar besvikelse.

Vi fick iofs. en varning redan vid biljettköpet. Tjejen i kassan svarade “Om man gillar historia” på vår fråga om filmen var bra.

Historia som i historielektion alltså. Ironiskt nog är det just en historia i betydelsen “sammanhållen berättelse” som saknas mest av allt.

Filmen består av en lång rad osammanhängande bilder av vägen från idé till fullbordad revolution. I drygt två timmar staplas glimtar från gerillakrigarnas vardag blandat med oengagerande stridsscener där man aldrig får någon riktig överblick av vad som för tillfället står på spel. Några av de tappra revolutionärerna dör,  men man bryr sig inte för man har inte kommit dem nära. Inte ens huvudpersonen själv kommer vi in på livet trots att han är i bild större delen av tiden.

Jo, vi får en liten fördjupning, framför allt i de insprängda sekvenserna från några år senare, när Che besöker New York och talar i nationalförsamlingen. Den delen var åtminstone intressant som tidsdokument.

Soderbergh som tidigare imponerat starkt med t.ex. SEX LÖGNER OCH VIDEOBAND >> och TRAFFIC >> tycks ha gått bort sig helt den här gången. Jag blir inte klar över vad han är vill berätta, mer än att Che var en anständig typ som värnade om att den nyvunna makten inte skulle missbrukas.

Den som inte känner ett trängande nostalgiskt behov av att se  gamla hederliga revolutionärer i närbild kan hoppa över filmen helt. Och den som på allvar vill veta mer om Kubas historia kan inte ha svårt att hitta en bok som ger en djupare förståelse för den fascinerande historien om hur en lilla grupp på 81 rebeller kunde förmå landets befolkning att resa sig mot förtrycket.

Detta är alltså den första filmen i en serie av av två. Nästa är ännu längre. Ja ja, det väl så det blir om man inte är klar över vad man vill berätta.

Jo, jag är grinig. Jag hade väntat mig en riktigt bra film och känner mig lurad.

Betyget blir 2 av fem möjliga. Att det inte blir en etta är mest för att Steven Soderberg säkert haft något slags seriös ambition med filmen.

Andra recensioner :

DN (4) >>  SVD (2) >>  EXP (3) >>  AB (3) >>  TV4 (4) >>

(tack www.kritiker.se för länkarna)

© adastra media

3 kommentarer :

Anonym sa...

Det är bättre med överklasstyrning
Betjänter och herrskapsliv
Eller ska alla gå arbetslösa
Jävla så mycket bättre med gammal engelsk lantadel
Bara utrota packet

fredrik lindqvist, adastra media sa...

Tack. Det var ju precis det jag egentligen ville säga. Skönt att bli förstådd så på djupet!

Anonym sa...

Trist att höra, att filmen var långtråkig. Tror jag ser den om och när den kommer på filmklubbens reportoar om ngt år. Kan rekommendera en bra bok i ämnet Che: "Che" av Erik Kumm som kom för ngt år sedan