fredag, januari 27, 2012

10 nya bud från en manusguru

10commandments

Gurun i detta fall är Hal Croasmun som driver sajten ScreenwritingU som jag vid flera tidigare tillfällen refererat till. Där kan man bl.a. hitta artikelsamlingar och en del korta videolektioner om olika aspekter av manusskrivandet.

Dagens tips gäller Hal Croasmuns tio nya bud för manusförfattaren. Där ingår saker som att leverera underhållning, att utsätta rollfigurerna för rena helvetet och att tillåta sig själv att skriva skitdåligt i första versionen.

Man måste väl ha tagit till sig en del manusteori innan för att verkligen förstå och kunna tillämpa Hals bud.  Då kan de fungera som enkel men vettig sammanfattning av de mest grundläggande manusprinciperna, som en checklista i tio punkter att stämma av sitt manus emot på olika ställen i skrivprocessen.

Se Hal Croasmuns tio tänkvärda bud »

Med jämna mellanrum bjuder Hal också in till ett gratis telefonseminarium om hur man skriver om och bearbetar ett manuskript.  Se rapporten från den gång jag satt med över Skype en mörk decembernatt för några år sedan: Nattlig telefonkurs om att skriva om

© adastra media

Inga kommentarer :