tisdag, maj 20, 2014

10 bud, värda att upprepa

screenwritinguEn av de bästa sammanställningarna av vad som verkligen är viktigt när man skriver för film är Hal Croasmuns 10 bud * för manusförfattare.

Hal Croasmun ger raka och tydliga råd som bl.a. handlar om hur man levererar sin story på ett sätt som engagerar publiken och ger en upplevelse av mening. Men också om att man måste tillåta sig att skriva dåligt i de första utkasten -  och sen lägga rejält med krut på att bearbeta och skriva om för att driva sitt manus till fulländning.

Hela texten är inte mer än typ två sidor, och kan delvis ses som själva essensen av den anglosaxiska dramaturgin. För att verkligen förstå och ta allt till sig skadar det inte att att ha läst några manusböcker och provat att skriva en del själv.

Hal Croasmuns tio bud »

Länkar

ScreenwritingU på Facebook

Stor artikelsamling om olika ämnen på ScreenwritingU.com

 

*) Den som troget följer bloggen kan möjligen notera att jag skrivit om Hals 10 bud tidigare. Men de är helt enkelt så bra att de, även för den erfarne, är värda att påminnas om en gång till.

 

© adastra media

3 kommentarer :

Magnus sa...

Grymt bra tips! Jag gillar det första allra bäst - "1. Entertain us…or it’s over!".

Jag har dock en känsla av att folk får allt kortare tålamod att sätta sig in i en film (eller en bok). Något måste hända direkt.

Prisoners var dock en ny film som lät allting ta tid.

fredrik lindqvist, adastra media sa...

Tack. På mina kurser brukar jag alltid säga att det är en DÖDSSYND att tråka ut publiken!

Det är nog helt rätt att publiken blivit mer otålig. Sen är det ju fråga om genre också, hur mycket man behöver fläska på utan att publiken tröttnar.
Sen när det gäller början vill man förstås att åskådarna ska ha goda förväntningar på resten av filmen. Och inte minst vatt beslutsfattare (dvs. konsulenter/producenter) blir taggade när de läser de första sidorna i ens manus ...

/fredrik


fredrik lindqvist, adastra media sa...

Apropå låta saker ta tid: Igår kväll råkade jag se De tre aporna (Three monkeys) av årets Guldpalmsvinnare, Nuri Bilge Ceylan
Filmen kan ses som ett paradexempel på en långsamt berättad historia som ändå har mycket drama och substans. Ska bli väldigt spännande att se hans Winters Sleep! (som f.ö. fått 9.7 i betyg på IMDB)