lördag, mars 28, 2015

2 TIPS : Gamla installationsfiler för CELTX+ tips på bra SKRIVARE

celtxEx

CELTX är det gratisprogram för manus som jag brukar rekommendera till elever på de kurser jag håller på olika håll. Men på senare tid är det en del som fått problem.

Celtx har nämligen gjort om sitt gratiserbjudande så att det numera enbart gäller den webbaserade tjänsten. Den som av någon anledning behöver installera om programmet (t.ex. på grund av ny dator) kan inte längre hämta installationsfilerna på celtx-sajten.

Detta går att komma runt genom att installationsfilerna fortfarande ligger kvar på nätet.
Här är en länk för version 2.9.7 till PC som fungerar: http://brafiler.se/manuel_load/business/ordbehandling/celtx/5416
För Mac: finns motsvarande version här:
http://brafiler.se/manuel_load/apple/mac/celtx-till-mac/5417

Den som har PC kan också välja att hämta hem en portabel version av programmet (kan köras utan installation. t.ex. från ett USB-minne) : http://sourceforge.net/projects/portable-celtx/

Samtliga filer är kollade (15-03-28) för virus på virustotal 


HP1102W

Dagens andra tips är återanvänt från tidigare inlägg (2013). Det gäller en väldigt vettig skrivare så man kan göra utskrifter av sina verk. Jag hävdar nämligen att det är väldigt mycket bättre att ha en utskrift av ett manus, jämfört med att läsa på skärm. Dels är det mycket enklare att göra anteckningar direkt i manuset och dels går det snabbare att bläddra om man vill kolla upp detaljer i någon annan scen.

Självklart ska man då välja en laserskrivare. En med bläck är billigare i inköp men man det straffar sig snart då man ganska snabbt tömmer sina patroner om man skriver ut hela långfilmsmanus (och alltså hamnar i situationen att man låter bli att skriva ut för att bläcket antingen är slut eller för dyrt)

Den skrivare då som jag varmt kan rekommendera är HP Laserjet Pro P1102W som för närvarande går att hitta för 790 kr inkl. frakt  (via prisjakt.se).

Den tar ganska lite plats och  går att ansluta både via WiFi och USB. Men den riktigt stora poängen är det går att hitta riktigt billiga laserpatroner.

UPPDATERING 15-12-02 : Dagspris nu är  939 kr inkl. frakt

En tonerkasett (modellnummer CE285A) räcker till utskrift av 1600 sidor (!) och ska gå att hitta på nätet för under 200 kr!

Se prisjakt.se för aktuella dagspriser på tonerkasett. Notera att priset blir betydligt högre med originaltoner från HP. Jag har själv använt “ersättningstoner i många år utan problem).

Men notera att det lönar sig att inte köpa tonern på första bästa ställe. På andra sajter eller i butik kan den kosta uppemot 800 kr per kassett!

HP-skrivaren  brukar även finnas i butik hos Clas Ohlsson, men där kostar den idag ca 200 kronor mer.

© adastra media

Andra bloggar om : ,

Inga kommentarer :