måndag, augusti 31, 2015

4000 kr att vinna: Kulturama Filmskola söker kort novell till filmprojekt.

350_logga_KulturamaI ett projekt under hösten ska eleverna i årskurs ett på Kulturama Filmskola » * göra en film utifrån en novell.

Därför söker vi nu korta noveller som kan passa att överföra till film. Det är viktigt att novellen är kort. Den färdiga filmen ska vara ca 5-7 minuter lång. Vi tänker oss en novell i formatet 5-15 A4-sidor med dubbelt radavstånd. Tema är helt fritt.

Men det är ganska bråttom. 15 september är deadline för inlämning.

“WHAT’S IN IT FOR ME?”

Belöningen för den som skrivit är dels ett arvode på 4000 kr (inkl. moms fakturerat) och inbjudan till en heldag med visning av de färdiga filmerna. Vi har fem eller sex grupper som ska spela in varsin version av manuset.

Som en extra bonus för den som är intresserad av film, ger medverkan i detta projekt en inblick i den speciella processen att överföra en berättelse till film, vad som fungerar och vad som är svårare att få till.

VAD VI VILL HA

Utöver novellen vill vi också ha en kortfattad beskrivning av berättelsen på omkring 700-1000 tecken.

Det som bör framgå i den sammanfattningen är:

  • Titel på novellen
  • Viktiga personer, med ålder och kön
  • Handling med början och slut
  • Eventuellt tema
  • Vilket år berättelsen utspelas

Denna sammanfattning görs på en egen A4-sida. På den sidan ska även finnas kontaktuppgifter (adress e-mail, telefon) och gärna en kort beskrivning av dig som skrivit.

INLÄMNING & URVAL

Novell och sammanfattning mejlas till novellen[at]adastramedia.se

Senast 15 september vill vi ha ditt bidrag.

Skriv Filmnovell i ämnesraden

Vinnare meddelas under vecka 40.

Vi som utser den vinnande novellen är John Simonsson, biträdande rektor för Kulturama Foto och Film, Oskar Willers, koordinator, Fredrik Lindqvist, manuslärare, handledare.

För att inte missa något, ladda gärna ner instruktionerna som PDF för utskrift »
(högerklicka och välj “spara”)

NÅGRA SMÅ TIPS

Utifrån att det ska vara rimligt att filmen ska kunna spelas in har vi några tips för att hamna högt i urvalet. Den novell vi söker ska:

  • Vara en story med konkret handling och ett tydligt slut. (noveller med ett mer poetiskt eller filosofiskt innehåll passar av olika skäl inte för detta projekt)
  • Inte ha för många personer med. (Vi har inte resurser för stora statistscener)
  • Gärna vara sammanhängande i tid (Det kan vara svårt att etablera flera olika tidsplan i en så kort film)
  • Helst inte utspelas på mer än 3-4 olika platser (Det tar tid att flytta och rigga inspelningsutrustning - och tid är en bristvara för våra filmteam)
  • Utspelas i nutid, eller obestämd tid. (Det får inte vara alltför besvärligt att skaffa rekvisita och bygga miljöer)

Notera att vi inte vill ha in färdiga filmmanus. Det vi söker är noveller. Det ingår nämligen i projektet att eleverna ska lära sig överföra en berättelse från litteratur till filmmanus.

Se även ett tidigare inlägg med tips om kortfilm med några filmexempel » 

Hjärtligt välkommen att skicka in ditt bidrag!

Fredrik Lindqvist


Ännu en gång tack till Johanna Wistrand för hjälp med vår tävling. Se mer om Johanna och hennes arbete och tjänster på sajterna  multimanus.se, storydoktors.se och www.spokskriva.se. Multimanus har även en Facebooksida som ger tips om skrivande av olika slag.

 


*) Kulturama Filmskola är en tvåårig vuxenutbildning i att göra film. Den är utformad för att ge en stabil grund för professionell verksamhet.

Se detaljer på: www.kulturama.se/Utbildningar/Vara-utbildningar/Film/

 

© adastra media

Inga kommentarer :