lördag, september 06, 2008

Länktips - Om premiss i filmmanus

Ett länktips den här gången. Det gäller utdrag ur en bok som jag hittat nyligen som handlar om premissen >>, ett ämne som det skrivits alldeles för lite om.

Den enda bok innan, som riktigt utförligt behandlar hanteringen av premiss är väl Lajos Egris "The Art Of Dramatic Writing" >>. Även om den är väldigt belysande har den ju rätt många år på nacken och tar mest upp exempel från teatern.

Det är också ett problem att det inte finns någon självklar term i den engelska manuslitteraturen för att beteckna det vi kallar premiss. Där används begreppet "premise" ofta i betydelsen "kort beskrivning av den centrala intrigen" vilket kan förvirra. Olika författare använder olika termer. Michael Hague t.ex. kallar det "Theme" medan McKee skriver om "Controlling idea".

the_moral_premiseDen nya bok jag hittat anknyter redan i sin titel till det jag skrivit en hel del om här på bloggen och även betonar starkt i min egen bok, nämligen kopplingen till moral. Se mer på författarens sajt:THE MORAL PREMISE av Stanley D. Williams >>

Där kan man ladda ner hela första kapitlet som PDF-fil >> och även se några artiklar.

The Moral Premise omfattar uppåt 200 sidor och handlar enbart om premiss. Jag har precis fått hem boken. Hittills verkar den mycket lovande men jag får återkomma med en mer utförlig kommentar när jag läst mer.

© adastra media

Andra bloggar om : , ,

Inga kommentarer :