torsdag, maj 06, 2010

Spännande föreläsning: Peter Nyrén om TV-dramatik

Igår hade jag förmånen att få vara deltagare i den manuskurs på IKM » där jag annars medverkar som lärare. Inbjuden gästföreläsare i ämnet TV-dramatik var Peter Nyrén, med erfarenheter från bl.a. TV4, SVT och Jarowski och även utveckling av TV-manus i Danmark.

TV-drama innebär framför allt produktion av serier och vi fick genomgång av olika principer när man skriver, och hur det kan fungera . Även om mycket är gemensamt i film- och TV-berättandet finns det också stora skillnader i tänket bakom.  I en TV-serie ser t.ex. bygget av struktur och  karaktärsutveckling helt annorlunda ut, genom att man berättar historier som egentligen inte får ta slut.

Peter Nyrén gav också inblickar i hur TV-bolagen resonerar om det idémässiga innehållet när de utvecklar en idé.

En bunt nya spännande insikter blev det helt klart. Jag försöker återkomma med mer detaljer när jag har fått tid att sammanställa de sex sidor anteckningar jag fick med mig hem.

© adastra media

Inga kommentarer :