torsdag, april 04, 2013

Filmtips: Några Riktigt Bra Filmer just nu

Ska man gå på bio ska man göra det nu. Det är ovanligt många Riktigt Bra Filmer på bio för tillfället. Här är några favoriter (av dem jag hunnit se)

Bra film : BrokenFörst ut den mäktigt mörka BROKEN (imdb), engelsk film i mästarklass för dem som gillade t.ex. Tyrannosaur och This is England. Vi får följa en ung flicka som vars oskuldsfullhet utmanas till det yttersta  mötet med den brutala verklighet som utspelas i husen runt omkring. Mycket skickligt vävs olika öden samman till en helhet som trots allt det tunga också rymmer mycket hjärta och ljus.

Bästa filmen i år! Missa inte!


Bra film : Bakom stängda dörrar

En helt annan typ av film är den franska BAKOM STÄNGDA DÖRRAR (imbd). I fokus där är en medelålders lärare och hans tonårige elev. Läraren hjälper honom med en romantext. Men de nya avsnitten eleven skriver  börjar snart på ett allt mer diabolisk sätt skruva sig in och ställa oreda o lärarens eget liv. Filmens stora behållning är det lekfullt finurliga berättandet, fyllt av överraskande vändningar som hela tiden skruvar upp dramatiken. Här vet man vet aldrig vad som väntar bakom hörnet.

Särskilt sevärd för den som är intresserad av att berätta historier. En liten minilektion i klassisk dramaturgi får man på köpet.


Bra film : Du gör mig galen

Och sist, men inte minst DU GÖR MIG GALEN (imdb). Återigen en film som skiljer sig helt från de andra. Detta är en berättelse som gnistrar av fartfylld humor mot en fond av ren och skär galenskap. Vi lär känna  den bipoläre huvudpersonen i sin mest maniska fas när han möter en kvinna fylld av aggressiv sorg efter att nyligen ha blivit änka. Här växlas det mellan allvar och komik, glatt och i ett rasande tempo. En särskild poäng blir det till Robert de Niro som äntligen lyckas göra bra i från sig efter alla tröttsamma år av skräpfilm.

Den manusintresserade kan särskilt notera den rappa dialogen mellan de två huvudpersonerna som båda befinner sig långt bortom allt hyfs och vett.

 

Fler film- och TV-tips hittar du under etiketten Bra Film »

 

© adastra media

Inga kommentarer :