torsdag, april 24, 2014

Kortfilm som språngbräda in i branschen

kortfilm

Varför kortfilm?

Framgångar med kortfilm ger ofta öppningar till att bli väl mottagen i branschen. Det framhölls bl.a. på Filmbasens träff härom månaden då flera av Svenska Filminstitutets konsulenter berättade om hur de resonerar när de ska satsa på projekt.

Det man måste förstå är de som sitter på pengarna hyser en naturlig tveksamhet att satsa på okända förmågor. Konsulenterna är rädda att kasta pengarna i sjön. Det finns alltså en tröskel att passera för den som inta kan visa upp lyckade exempel på sin talang. Detta gäller främst för regissörer och producenter som vill göra långfilm. Men även för att få manusstöd är det en stor hjälp att ha något att visa upp.

Det är här kortfilmen kommer in. Den stora poängen är att det inte behöver kosta särskilt mycket pengar att få ihop en kortfilm. Det ska inte behövas mycket mer än en bra idé, en dos entusiasm, en viss beslutsamhet och ett gäng talangfulla kompisar.

Den som är oprövad har alltså inte så mycket att hämta på SFI. Istället bör man gå till något av de regionala resurs- eller produktionscentrum som finns spridda runt om i landet. I deras uppdrag ingår det att satsa på utveckling av talanger och de kan ofta stötta projekt med t.ex.  teknik, coaching och hjälp med kontakter.

Men några pengar för att skriva manus ska man inte räkna med där. Det man kan få är hjälp att förverkliga ett kortfilmsprojekt – Och lyckas man sen få in filmen på festivaler och vinna några priser så ökar chansen betydligt att bli tagen på allvar när man sen kommer till SFI eller någon producent med sina större och dyrare projekt.


Mer från bloggen:

Vart man sig med sitt manus vänder

Bra manustips för kortfilm

Vinnarkoncept för kortfilm – Story med Hook och Twist

Andra länkar:

SFI: Övergripande om regionala verksamhet

SFI’s egen kortfilmsblogg

Regionala resurscentrum:

Film i Dalarna
Film på Gotland
Film Gävleborg
Film i Halland
Film i Jönköpings län
Film i Skåne
Film Stockholm
Film i Sörmland
Film i Uppland
Film i Värmland
Film i Västerbotten
Film i Västernorrland
Film i Västmanland
Film i Örebro län
Filmpool Jämtland
Film i Öst
Filmpool Nord
Reaktor Sydost
Västra Götalandsregionen

Produktionscentrum:

Film i Väst
Filmpool Nord
Film i Skåne
Filmregion Stockholm-Mälardalen

© adastra media

Inga kommentarer :