lördag, mars 24, 2007

Längre tid och besvärligare ...

Nu var det var ett tag sen sist vilket beror på att jag dels haft annat för mig och dels att arbetet med kapitlet om scener visade sig vara besvärligare än jag trodde.

Men nu börjar jag närma mig slutet och kommer snart att publicera ett utdrag. Nästa kapitel att skriva som ska handla om dialog blir förhoppningsvis lättare.

Sen har jag till slut bestämt vilken film jag ska göra en mer komplett analys på. Det blir, säkert inte helt överaskande, oscarvinnaren DE ANDRAS LIV [manus & regi: Florian Henckel von Donnersmarck] och jag har precis börjat klockningen, dvs att skriva ner vad som händer scen för scen med tidsangivelse. Det tar en jäkla tid men det är det värt. Man ser oerhört tydligt hur bygget är konstruerat.

Och ju mer jag ser av filmen desto mer imponerad blir jag. Den dramatiska substansen står som spön i backen. Manuset är helt makalöst tätt. Det verkar inte finnas en enda död sekund, inte en onödig replik. Allt har betydelse och pekar framåt.

Analysen är sen tänkt att ligga som en helt fristående bilaga i slutet av boken och jag kommer så småningom också, kanske redan efter kapitlet om dialog, att lägga ut en del här på bloggen. Så det är spoilervarning alltså. Passa för allt i världen på att se filmen innan. Nu finns den ju också på DVD för den som inte har möjlighet att sen den på bio.

Jag ska också passa på att puffa för den helgkurs i manus och dramaturgi för film som jag ska hålla i månadskiftet april maj (28/4 – 1/5) i Stockholm.

Om du är intresserad finns det fortfarande några platser kvar. Se www.adastramedia.se/kursinfo där det finns mer detaljerad information och formulär för ansökan.

Senaste ansökningsdag är fredag 6 april.
Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer :