lördag, juli 21, 2007

Om undertext och lite radioteater

AJAJAJ - BLOGGSLARV!

Oj vad tiden går. Nu var det ett tag sen sist. Alldeles för länge. Det har varit andra uppdrag, några veckors semester och så lite brist på inspiration i största allmänhet. Förhoppningsvis ska det bli lite bättre ordning framöver.

Faktum är att jag fortfarande håller på med kapitlet om dialog. Det är ett de viktigare kapitlen. Särskilt med tanke på hur påfallande lite det har skrivits om dialog i svenska manusböcker. Men det är inte helt lätt att strukturera.

Just nu skriver jag på ett längre avsnitt om undertext. Och då passar det bra att kompensera senaste tidens bloggslarv med att länka till ett litet stycke radioteater som exempel på drivkrafter.

Den lilla pjäsen "Eller Vad Säger Du ... Tom?" utspelas i form av ett telefonsamtal. Ylva ringer upp på en kontaktannons men det är något med killens namn. Måste han verkligen heta Sven? Det som är tänkt att hålla samtalet igång och skapa dynamik är rollfigurernas drivkrafter. Båda har vissa förhoppningar men frågan är om det kan bli något möte ...


ELLER VAD SÄGER DU ... TOM? (ca 7 minuter)

SIGNALEN från en telefon som ringer.

SVEN (först på telefonsvarare) : Det här är hos Sven Axelsson. Jag har tyvärr ingen möjlighet att svara för tillfället. Men du kan lämna ett meddelande // (Live, yrvaket) Hallå !

YLVA : Jasså du är hemma i alla fall.

SVEN : Förlåt, vem är det jag talar med ?

YLVA : Du låg och sov va ? Det låter som om jag väckte dig. Heter du Sven ? Jag ringer inte för sent va ?

SVEN : Du får faktiskt ursäkta men jag föredrar att veta vem jag talar med.

YLVA : Jamen självklart. Ylva. 36-168-62. Smal, snygg och kramgo. Allmänna intressen, god mat, och resor. Va tror du ? Kan det va nåt ? Min sista annons var inne för två veckor sen. Såg du den ?

SVEN : 36 ? Hmm ... Nej jag tror inte det.

YLVA : Fast polarna kallar mig Yllet. Du då. Kallas inte du nåt ? Nåt smeknamn eller så?

SVEN : Nej, inte direkt. Mina kollegor brukar säga Sven.

YLVA : Hm ... Nä, Svempa och Svenne är ju inget vidare ball heller.

SVEN (skrattar lite stelt): Ha ha. Nej precis ...

(fortsätter)
I boken går jag in bakom kulisserna och förklarar hur jag har tänkt med de olika replikerna och även om strukturen. Men hela manuset finns redan nu utlagt och du kan läsa och lyssna samtidigt HÄR >>

På återseende. /F

© adastra media


Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer :