söndag, oktober 11, 2009

Skriva filmmanus eller deckare, post-it-lapparna är samma

I gårdagens Svenska Dagbladet funderade Jonas Cullberg på hur man skriver en succéroman á la Dan Brown.

Man inser snabbt att det finns stora likheter mellan att bygga en deckare och att konstruera  en berättelse för film.

Postit-lapparna på väggen är ett exempel. Annat gemensamt är kravet att karaktärerna ska vara trovärdiga och att huvudpersonerna engagerar  läsarna respektive publiken.

"Om läsaren inte bryr sig om vad som kommer att hända med huvudpersonen har man misslyckats som författare", som Mari Jungstedt uttrycker det i artikeln. Hon menar vidare att psykologi och relationer är andra viktiga komponenter.

Det är bara att hålla med.

Man får också  veta att det finns dataprogram där man kan se hur ens egen deckare är skriven i jämförelse med de stora succéerna.  Även där finns motsvarigheter för manusförfattare ( t.ex. Dramatica Pro och Power Structure )  vilket jag behandlar i kapitlet FRÅN IDÉ TILL MANUS »   i min bok.  

SVD-artikeln:  Koden till kioskvältaren »

 

© adastra media

2 kommentarer :

Fredrik sa...

Tjo. Tänkte höra om du själv provat Dramatica Pro och om så är fallet, vad du tyckte.

Mvh Fredrik

fredrik lindqvist, adastra media sa...

Hej namne

Jo, jag har testat Dramatica Pro men kommit fram till att det inte är helt rätt för mig. Det var besvärligt att sätta sig in i alla funktioner då programmet håller sig med en helt egen terminologi. Man kan förstås man använda Dramatica Pro på ett enklare sätt genom att skippa en del av alla de mer avancerade funktioner som finns.

Den stora poängen är att man får små uppgifter att lösa för olika områden, plus att man har alla sina anteckningar åtkomliga i ett dokument och därmed lätt får överblick.

Men å andra sidan kan man ju lika gärna köpa ett enklare program som ger just dessa funktioner. Själv har jag fastnat för Power Structure som både är mindre kostsamt och lättare att komma igång med.

Jag har alltså inte brytt mig om att följa Dramatica Pros guider för de olika steg berättelsen ska innehålla. Den typen av snitslade banor och programmets karaktärs-scheman ger mig helt enkelt ingen inspiration.

Har du själv provat något program av den sorten?