måndag, november 01, 2010

Oväntat fynd: Svenska manus på nätet att ladda ner

Ser man sig omkring på olika webbforum kan man konstatera att det finns ett sug efter svenska filmmanus att läsa. När det gäller manus på engelska går det att hitta det mesta - men svenska manus är definitivt en bristvara.

I början av 2000-talet fanns det en sajt som hette nordicscript.net  där Nordisk Film & TV Fond » under en tid publicerade manus till filmer producerade i Norden. Men sajten gjordes om och bytte adress och manusen försvann.

Och nu kommer det roliga. Det finns nämligen ett arkiv som lagrat kopior av 150 MILJARDER WEBBSIDOR (!!) som de såg ut VID OLIKA TIDPUNKTER i nätets historia: web.archive.org » 

Där kan man lätt tillbringa en nostalgisk eftermiddag eller två med att skanna sig igenom sina gamla favoriter.

Och se, där finns den gamla nerstängda manussajten sparad med sin lista på 24 manus varav 9 är svenska.

Ett par av länkarna verkar tyvärr inte fungera men de flesta av manusen går att hämta. Med lite envishet * hittar man fler.

Det är lite trögladdat, vilket man får förlåta med tanke på de 150 miljarder sidorna.  Och man kan behöva testa att ladda om sidorna några gånger innan det ser ut som det ska.

Lite extra kul var det att det gick att hämta Vingar av Glas [IMDB] » som jag själv var med och skrev en gång i tiden.

Klicka för störtre bild

Lista över nedladdningsbara manus (från 3/7 2004)  »

Startsida för arkivets olika versioner av nordicscript.net »

FLER MANUS ATT LADDA NER

Se även sidan MANUSLÄNKAR »  där det finns några fler svenska manus att ladda ner och länkar till olika sajter med manus på engelska.

[10-12-10] UPPDATERING : Fungerande länkar till alla svenska manus som går att hämta finns på: www.adastramedia.se/tips/svenska_manus.html

© adastra media

Inga kommentarer :