måndag, mars 19, 2012

Ännu mer om dialog – Saker att tänka på

scriptshadow_Stor

 

Dagens tips är bloggen SCRIPTSHADOW som nischat in sig på den lite udda verksamheten att recensera filmmanus, tryfferat med någon enstaka artikel eller intervju.

Bloggen är lite att bita i med ett flertal omfattande analyser av manuskript varje vecka. Jag har inte hunnit fördjupa mig utan ska här bara länka vidare till en artikel om dialog.

Den kanske ger inte den stora aha-upplevelsen utan kan mer ses som påminnelse om saker att tänka på när när det gäller dialog, som t.ex. vilka funktioner dialogen egentligen har i ett manus och några enklar principer för hur man skriver.

Flera av de handfasta råden är klassiska, som att gå in i scener sent och kliva ut tidigt, att bra dialog byggs upp i flera steg, och att man behöver känna sina rollfigurer.

Själv tycker jag artikeln är något pratig och att den inte heller går så djupt. Avsnittet om undertext är tyvärr inte särskilt belysande alls. Men man förlåter gärna. För författaren Carson Reeves erkänner glatt sina brister i både förmåga och kunskaper och bjuder in läsarna att ge knep och tips  - viket resulterat mer än 200 (!) kommentarer.

Läs artikeln : I hate Dialoguescriptshadow.blogspot.se

Vidare läsning:

Recension av Writing Subtext, what lies beneath, av Linda seger, en bok om undertext

Videolektion: Omskrivning av en scen - med fokus på dialog


© adastra media

Inga kommentarer :