fredag, oktober 26, 2012

Lästips: Artikel på Filmcafe.se om PRODUCENTENS ROLL

logo_filmcafe

Det räcker tyvärr inte bara att skriva ett bra manus. Den som vill att det ska bli en film också kommer förr eller senare i kontakt med en av de mest inflytelserika nyckelfigurerna   i ett filmprojekt: Producenten.


Och i diskussionerna som uppstår där är det inte precis fel att vara lite påläst och veta vad en producent egentligen har för utgångspunkter.

Just detta kan man läsa mer om i en artikel som kom på Filmcafe.se häromdan. Det är Tomas Amlöv (wikipedia, själv producent) som gjort ett rejält djupdyk i de olika områden som en producent egentligen ansvarar för.

Förutom det mest uppenbara – att sy ihop finansiering, planera inspelningen och all administration, ingår en mängd andra saker.

Det kan handla om att fatta  kreativa beslut om manus och rollbesättning, att bygga ett fungerande team, och inte minst att jämka ihop alla viljor (författare, regissör, finansiärer … ) så att den ursprungliga visionen inte går förlorad på vägen.

Läs artikeln på Filmcafe.se:  Vad gör en producent?

I slutet finns även en fem minuters video där några producenter berättar om hur de ser på sin roll.

Definitivt läsvärt! (Fast som manusförfattare kan man gott skumma över en del av de utförliga fördjupningarna om lansering och distribution)

Mer läsning:
Utdrag ur boken ATT SKRIVA FILMMANUS: Mötet med Branschen

© adastra media

Inga kommentarer :