lördag, juli 10, 2010

Att skriva för TV (1) – Skillnaden mot film

Del 1 av ett referat från en gästföreläsning av Peter Nyrén om TV-dramatik på en manuskurs arrangerad av IKM »

Skillnad mellan film och TV

Idag förekommer inte längre någon produktion av TV-såpor i Sverige. Det som som kommer, det TV-bolagen vill satsa på för tillfället är långserier med 10 – 12 episoder. Och man har förstås fått inspiration av framgångarna för kvalitetsserier från HBO och BBC.

Den stora skillnaden mellan att skriva filmmanus och att skriva för TV och är att i TV berättar man inte bara EN historia. Även om det i ett TV-drama gärna finns en person i centrum följer man oftast flera karaktärer parallellt.

En annan avgörande skillnad är att rollfigurernas karaktärsutveckling måste gå mycket långsammare och bilda en båge som sträcker sig över hela säsongen medan den i en normal långfilm ska klaras av på de 90 – 120 minuter man har på sig.
Ytterligare en sak som skiljer är att en TV-serie i princip aldrig får ta slut. Filmen har något slags dramatiskt avgörande som definitiv slutpunkt. I TV-serien ska avsnittets slut helst peka framåt så man får publiken med sig till nästa avsnitt. Även avslutningen på  den aktuella säsongen innehåller ofta oavslutade moment då man gärna vill krama ut några uppföljande säsonger om serien blir framgångsrik.

Den fråga man ställer sig från producenthåll när det kommer in ett förslag om en serie är alltså dels om idén håller för 7 – 12 avsnitt och dels vilka förutsättningar det finns att fortsätta med fler säsonger.

Två sorters serier

Man ska bygga en värld där där publiken kan kliva in och ta del av hur karaktärerna hela serien igenom brottas med yttre komplikationer, inre kriser och relationsproblem. TV-serier kan delas i två sorter utifrån om avsnitten är "self-contained" eller "serialized".

Self contained betyder att varje avsnitt har en egen central problematik som får en upplösning i slutet. Som exempel kan man ta en deckarserie där varje avsnitt behandlar ett enskilt fall. I en sådan serie består innehållet till 80% av själva arbetet med fallet och de gåtor som rollfigurerna måste lösa. De resterande 20 procenten skildrar relationer mellan rollfigurerna.

I en serie som är serialized" är det tvärtom. Här ligger fokus till 80% på relationerna. Det är de långa karaktärslinjerna som för berättandet framåt. Relationerna mellan serien rollfigurer  utvecklas fortlöpande vilket innebär att man måste följa serien över tid för att inte tappa sammanhanget.

DEL 2 - Ett karaktärsschema »

© adastra media

6 kommentarer :

nira shalom sa...

Hej, jag heter Nira. Jag var i ett förhållande med Anderson i flera år, men han gjorde slut med mig. Jag försökte allt jag kunde för att få tillbaka honom, men det var förgäves. Jag ville verkligen ha tillbaka honom på grund av den kärlek jag har för honom. Jag bad honom med allt, gav löften, men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän, och hon föreslog att jag skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom för att få tillbaka honom. Även om jag aldrig trodde på trollformler, hade jag inget annat val än att prova det. Så jag mailade trollformaren, och han försäkrade mig att allt skulle vara bra om tre dagar, och mitt ex skulle komma tillbaka till mig. Överraskande nog hände det den andra dagen vid 16-tiden. Mitt ex ringde mig, bad om ursäkt för allt och sa att han ville ha tillbaka mig för att han älskade mig så mycket. Jag blev så glad och gick tillbaka till honom. Vi började leva lyckliga tillsammans igen. Jag lovade alla jag känner som har problem med relationen att jag skulle hänvisa dem till den enda sanna och kraftfulla trollformleren som hjälpte mig med mitt problem. Om du behöver hans hjälp kan du maila honom på babawalewiseman01@gmail.com. Han erbjuder olika typer av trollformler, inklusive kärlekstrollformler, förlorade kärlekstrollformler, skilsmässobesvärjelser, äktenskapsbesvärjelser, bindande trollformler, bryta trollformler, förvisa en älskad från det förflutna, befordran av besvärjelser, tillfredsställelsebesvärjelser och botemedel mot alla sjukdomar du lider av. Kontakta honom för en varaktig lösning på alla problem du kan ha.
via babawalewiseman01@gmail.com WhatsApp +2348136951551

Unknown sa...

Jag heter Vanessa Arvid. Jag visste aldrig att människor kunde vara så snälla, osjälviska och fantastiska förrän DR ISIKOLO hjälpte mig med mina äktenskapsproblem. Min förening med min man var inte upp till ett år när vi började få problem. Det var så ofta att jag föll i depression och fortsatte att kämpa med det och samtidigt lämnade min man mig och lovade att aldrig återvända. Jag visste inte vad jag skulle göra med mitt liv vid den tidpunkten. Jag var tvungen att fortsätta söka hjälp tills DR ISIKOLO kom till min räddning. Efter att han gjort vederbörliga konsultationer stod det klart för mig att min mans ex älskare fortsatte att manipulera honom så att hon kan få tillbaka honom. Jag fick veta vad jag skulle göra av DR ISIKOLO och med all säkerhet måste jag få resultatet efter 2 dagar vilket jag följde och han hjälpte mig och resultatet var så fantastiskt. Nu är min man tillbaka till mig och vi föder vårt första barn i värme och lycka. om du har liknande eller kärleksproblem, smsa bara till honom via Viber/WhatsApp +2348133261196 eller maila honom via: isikolosolutionhome@gmail.com

mrs cruz berry sa...

Doktor OG otrzymał moc i został wybrany przez Boga do wyzwolenia świata. Kiedy mój mąż porzucił mnie z jedynym dzieckiem, wszystko się zmieniło. Byłem bez życia, ludzie wykorzystali moją sytuację jako okazję do penetracji mnie. Zostałem pozbawiony wszystkich oszczędności mojego życia i prawie straciłem nadzieję, dopóki w ostatniej chwili nie spotkałem doktora OG. Moje spotkanie z dr OG było cudem i do dzisiaj byłem tego dnia błogosławiony, ponieważ prawie straciłem wszelką nadzieję. Mój mąż, którego zrobiłam wszystko, co możliwe, aby sprowadzić do domu nagle wrócił do domu 2 dni po tym, jak spotkałam doktora OG, korzystając z tego postu, aby podziękować mu za pomoc, a także podzielić się swoim kontaktem, aby inni również mogli z niego skorzystać. skontaktuj się z nim pod następującym adresem ogudosolution@gmail.com WhatsApp. +2348100982751

Anonym sa...

Jag kan inte fatta att den här mannen är så verklig. Jag kan inte låta bli att vittna om de goda saker du har gjort för mig. Jag presenterade någon för dig med 100% förtroende och hon ringde precis till mig att hennes man ringde för att avbryta skilsmässan och på väg hem. Jag tror med förtroende och öppenhet, att du kan lösa alla problem. Tack Dr Ilekhojie för din hjälp och faderliga råd. Mitt äktenskap som nästan tog slut har väckts tillbaka till livet på grund av din hjälp. Är du ett offer för några motgångar i ditt äktenskap eller förhållande, kontakta Dr Ilekhojie för hjälp Ring/sms:a +2348147400259 eller mejla: gethelp05@gmail.com

Unknown sa...

Jag gick fortfarande på college när jag träffade min fästman. Vi dejtade ganska länge och var sambo och vårt förhållande godkändes av våra föräldrar. Vi kom överens och allt var perfekt. Han reste ut för lite träning och sedan dess blev allt aldrig bra för oss igen. Han träffade en dam där borta och han tenderar att ha engagerat sig mycket i det de delade och lämnat mig utanför bilden. Jag gjorde allt jag kunde för att åtgärda problemet men ingenting fungerade förrän jag hörde talas om Dr Isikolo. Jag kontaktade honom och förklarade vad jag gick igenom och han lovade att hjälpa vilket han gjorde som utlovat. Jag följde instruktionerna han gav mig och han fixade problemet jag hade med min fästman och nu är han tillbaka till mig och vi ska gifta oss om en månad. Allt tack vare Dr Isikolo. Kontakta honom nu om du behöver hjälp. mejla: isikolosolutionhome@gmail.com eller sms:a honom på WhatsApp honom på +2348133261196

Unknown sa...

Jag förlorade mitt äktenskap efter 2 år och det var en hemsk upplevelse för mig. Min fru lämnade mig och min son och allt hände utanför min kontroll och jag visste aldrig att få människor runt omkring mig konstruerade min fru och vände henne mot mig bara för att jag väljer att bygga min familj och fokusera mer på det. Jag var tvungen att söka hjälp eftersom jag vet att jag inte gjorde något för att mitt äktenskap skulle krascha. Dr Isikolo hjälpte mig och mycket avslöjades för mig om vad som hände. Han förtrollade en kärleksåterförening som knöt ihop min fru och jag igen och hela det onda min familj gjorde mot mig avslöjades. Är tacksam för att mitt hem är tillbaka lyckligare än någonsin och all uppskattning går till Dr Isikolo eftersom han verkligen fixade mina problem strax efter 48 timmar. Bara maila honom via: isikolosolutionhome@gmail.com eller sms:a honom på WhatsApp honom på +2348133261196