Saker att lära
Som manusförfattare har man nytta av att läsa recensioner av andras filmer. För där formuleras vad som fungerar och inte fungerar i en film. Åtminstone enligt recensentens uppfattning. Såg den här häromdagen i DN, skriven av Kerstin Gezelius : DN.SE >>
Filmen heter Uppgörelsen (orginaltitel : 12 and holding). Jag har inte själv sett filmen. Även om jag inte har samma filmsmak som Kerstin Gezelius och ofta tycker tvärtom * blev jag rejält avskräckt efter att ha läst just den här recensionen. Det som är intressant är hennes kritik mot själva berättelsen, att den inte fyller hennes krav på hur en långfilm ska vara. Det hon siktar in sig på är frånvaron av premiss, otydlighet i berättandet och en överdriven ambition att vara skruvad och independent. Läs och begrunda. Bidra gärna med egna kommentarer, särskilt om du har sett filmen.
*) 09-06-05 RÄTTELSE : Ibland har man fel eller måste ändra sig. Efter att vid det här laget ha läst många recensioner av Kerstin Gezelius har jag helt ändrat uppfattning. Jag tycker mycket som hon. Kerstin Gezelius är en av de allra bästa recensenter vi har! Jag skäms lite för att säga detta men faktum är att jag tror att jag blandade ihop henne med någon annan recensent när jag skrev inlägget den gången.
Andra bloggar om: film, filmmanus, att skriva filmmanus, dramaturgi, skrivande, skriva
2 kommentarer :
Hej Monica. Kul med påhälsning. Har sett att du också håller på.
Jo, lite yrkesskadad blir man väl men som tur är sopas det där med analyserna undan om filmen är riktigt bra.
Det jag tycker är spännande att göra är att "klocka" filmer, dvs att skriva ner vad som händer, sekvens efter sekvens med tidsangivelser. Det är helt otroligt vilken överblick man får och den underliggande strukturen blir kristallklar. Det tar sin lilla tid förstås, det brukar bli 4-6 a4-sidor, men ger väldigt mycket. Funderar på att publicera en sådan analys här så småningom.
Hej, jag reagerade själv på hennes recension, och gjorde en postning där jag för ett lite vidare resonemang om saken.
http://tennisspionen.blogspot.com/2006/07/dunkelhetsbeskyllningar-och-sensmoral.html
Skicka en kommentar