BAKGRUND MED BREDD OCH DJUP
Dagens inlägg föranleds av att jag idag hittade senaste numret av tidskriften FILM & TV (nr 3/2007) som hade råkat bli undanstoppat oläst när det kom ut för några veckor sen.
Film & TV ges ut av föreningarna Filmcentrum och Folkets Bio gemensamt och är en klart mer gedigen publikation än vad man kanske väntar sig. Och det är den mycket tack vare Håkan Lahgers kunniga och engagerade artiklar.
Är man är det minsta intresserad av de förändringar som nu sker i den svenska filmbranschen bör man genast införskaffa detta nummer. Där tecknar nämligen Håkan Lahger en ögonblicksbild av den svenska filmkrisen. Utgångspunkt är den monopolsituation som uppstått efter Astorias fall där Svensk Filmindustri (SF) har fått närmast total dominans på biografsidan.
Håkan Lahger har gått på rundvandring bland branschens makthavare och aktörer. Med på listan finns Peter Possne (Sonet), Rasmus Ramstad (SF) Peter Fornstam (Svenska Bio) , Marie Booberg (Folkets Bio) och slutligen Linda Zachrisson (SFI). Håkan Lahger är väl förberedd och lyckas vara personlig samtidigt som han ställer relevanta frågor och levererar så ett omfattande reportage med både bredd och djup.
Den omedelbara effekten av det nya biografläget, som redan drabbat alla oss cineaster, är att vi fått färre filmer att välja på och färre biografer att se dem på.
Men det slutar inte där.
Att SF nu nästan totalt kan bestämma vilka filmer som ska visas i de svenska biosalongerna kommer nämligen också att påverka vilka filmer som görs framöver.
De svenska filmer som produceras måste kunna möta sin publik. För vem vill satsa pengar på en film om den inte kan visas? Och då blir frågan i vilken mån SF kommer att upplåta biosalonger till svenska filmer som inte redan från början betraktas som garanterade kassasuccer när de nu utan konkurrens har tillgång till alla amerikanska blockbusters med sina marknadsföringsbudgetar i megaformat?
Det vi har framför oss alltså en kommersialisering av den svenska filmproduktionen.
Det händer saker hela tiden. Svenska Filminstitutet möblerar om i stödsystemet. Peter Possne avgår som vd för Sonet. Sandrews har just meddelat att de slutar med egen filmprodukton.
Vill man förstå debatten om svensk filmproduktion och de förändringar som sker ger Film & TV en utmärkt bakgrund.
Se ett längre utdrag av artikeln som smakprov här : www.filmochtv.se >>
I nästa nummer ska självaste kulturministern uttala sig om läget.
---
Och i USA ska 12 000 manusförfattare gå ut i strejk!
Se mer här: dn.se : Hollywoodförfattare i strejk (071105) >>
eller här :dn.se : Manusförfattare laddar för strejk (071104, längre artikel) >>
Själv efterlyser jag ett mer kreativt klimat för oss som skriver manus och har just skickat in ett debattinlägg till Dramatikerförbundets tidning Journal där jag bl.a. berättar om alla turer i en över nio månader (!) lång väntan på besked om manusstöd från SFI. Man kan bli frustrerad för mindre!
(Texten kommer att läggas ut här på bloggen i samband med publiceringen)
Andra bloggar om: film, filmmanus, att skriva filmmanus, filmkris, filmbranschen, film och tv
Denna blogg inehhåller runt 500 (!) inlägg med fokus på hur man skriver för film. Här finns mängder av artiklar, videoklipp, länktips, recensioner av manusböcker, tips om kurser o. annat.Du kan också hitta några texter ur min bok, ATT SKRIVA FILMMANUS.
Notera att alla nya inlägg och tips numera kommer i Facebook-versionen: www.facebook.com/ManusBloggen
Titta över dit för att se det senaste.
Fredrik Lindqvist, adastra media, dramaturg / manusförfattare och lärare i filmmanus.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget
(
Atom
)
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar