fredag, december 05, 2008

Ett välkommet projekt : Äntligen någon som har fattat!

På filmnyheterna.se kunde vi kunde nyligen läsa att enbart en mycket liten andel av de svenska långfilmer som produceras ger pengarna tillbaka (Svensk film är olönsam >> * )

En av anledningarna till detta nedslående resultat är att filmer ofta drivs fram till inspelning på grund av ekonomisk stress hos producenter som behöver få  igång produktion för att kunna överleva. Att hasta fram en film av ett projekt som inte är fullt moget är att kasta pengarna i sjön. Det är egentligen det ultimata slöseriet. Och det handlar om många miljoner.

Det här vill man nu försöka komma tillrätta med i projektet Filmpool Nord Development.  Det intressanta där är att man bl.a. vill satsa mer på manusutveckling.

Just manusets betydelse är något som annars verkar helt bortglömt i debatten om svensk film. Och ändå är manuset grunden till allt. Det är så självklart. Utan bra manus kan det helt enkelt  inte bli bra film!

Äntligen säger jag. Den här produktionsstressen har  det talas om alldeles för länge utan att att något hänt. Och det är verkligen på tiden att frågan om hur vi får fram bättre manus kommer upp på dagordningen.

Heja Filmpool Nord! Ert initiativ kan bli ett verkligt lyft.

Läs mer på filmnyheterna.se: Filmpool Nord startar nytt utvecklingsprojekt >>

Se även inlägget  Manusporten alltför trång >>  om manusets betydelse i perspektivet av hur en manusförfattare kan bli hanterad i dagens stödsystem.

Du kan påverka!

Missa inte chansen ge synpunkter om detta till Mats Svegfors som just utreder den svenska filmpolitiken. Det är en oerhört viktig utredning som kommer att påverka framtiden i många år.  Se regeringen sajt FILMUTREDNINGEN 2008 >> där det finns en särskild avdelning där vem som helst kan lämnna synpunkter och reflektioner.

 

*) Tilllägg 08-12-08:
Se även Usel lönsamhet även för populära filmer >>

© adastra media

Inga kommentarer :