måndag, februari 16, 2009

Manustips från Moviemaker

Tidskriften Moviemaker >> handlar om hela kedjan för filmproduktion under devisen “The art & buisness of making movies”. En del av materialet finns att läsa på nätet eller att få som RSS-flöde men inte allt.

Senaste numret innehåller en liten artikel med rubriken “The 5 Deadly Sins of Screenwriting”.  Där listar Lindsay Michelle de vanligaste bristerna utifrån sina erfarenheter som lektör. Vi saxar de tre viktigaste:

1.  Berättelsen saknar övergripande intrig dvs. en intrig som verkligen fungerar hela vägen igenom. Man delar ofta in filmberättelser i att vara antingen karaktärsdrivna eller drivna av intrigen. Den som fokuserar på karaktär löper risken att få en mer stillastående historia. Receptet enligt Lindsay Michelle är att skriva en “post-treatment” när man har en manusversion klar. För varje fem sidor i manuset gör man en sammanfattning. Finns det då punkter i detta treatment som inte innehåller någon utveckling av intrigen och enbart består av dialog ska man fundera på omskrivning.

2. Berättelsen saknar sidohistorier. Sidohistorier kan tillföra komplexitet till den centrala intrigen och ge rollfigurerna dimensioner. Tipset här är att punkta upp sidohistorierna som ut som separata berättelser och se till att de är strukturerade med egen dramatisk kurva.

3. Du är inte Tarantino. Lindsay Michelle varnar för frestelsen att försöka skriva som sina idoler. istället ska man hitta sin egen röst. En kopia blir inte lika bra som originalet. Men hur hittar man då sin alldeles egna personliga ton? Hennes svar : Genom att skriva mycket. Det är oerhört sällan som en författares första manuskript blir film. Genombrottet kommer oftast efter en lång rad manus, skrivarkurser och annat manusrelaterat arbete.

Som en not till nr 3 är det inte alltid den drömsituation man föreställer sig att sälja in ett debutmanus.  Den som inte är alltför rädd om sina illusioner kan läsa Monica Rolfners  ASKUNGESAGA >> om hennes erfarenheter efter att ha slagit igenom med manus till TOMTEN ÄR FAR TILL ALLA BARNEN >>

 

© adastra media

Inga kommentarer :