tisdag, september 15, 2009

Detaljer om nya manusmiljonen

Utlovade ju en rapport från SFI-mötet om det nya manusstödet. Det var ett välbesökt möte där vi fick reda på mer detaljer om hur dessa pengar ska fördelas.

Poängen med stödet är att det ska fungera som en markering av att manusförfattarna faktiskt är välkomna att söka pengar utan den tidigare betonade kopplingen till en producent.

Det är alltså en extra pott som tillkommer utöver det vanliga manus- eller utvecklingsstödet. Och det är enbart långfilmsidéer som kan få stöd.

Men det handlar inte bara om extrapengar utan även om ett helt nytt ansökningsförfarande. Gången är att man söker med en kort synopsis: ".. max en A4 (kortare går också bra), 12 punkters Courier, 1,5 radavstånd". CV ska bifogas.

Ansökningarna behandlas sen gemensamt av de tre konsulenterna för lång- och barnfilm. De väljer ut ett gäng författare som får komma till ett möte och presentera sin ide mer utförligt. Därefter beslutas om vilka projekt som får stöd. Stödsumman uppgår till 70 000 kronor.

En av frågorna som kom upp var om vem som helst skulle kunna söka det nya stödet. Där betonades det att det finns krav på professionalitet. Filminstitutet lutar sig mot dåliga erfarenheter av att en hel del manusstöd tidigare kastats i sjön då pengarna gått till författare som inte kunnat leverera manus av tillräckligt bra kvalitet.

Man bör således ha någon form av filmisk bakgrund i sin CV för att inte sorteras bort direkt.  Men det är alltså mer frågan om en individuell bedömning än direkt formella krav.

Ansökan ska vara inlämnad senast 20 oktober.

Se även Filminstitutets sida om den nya stödformen »

Där kan man också kan ladda ner ansökningsblanketten.

Välkommen nyhet

Men det kom också fram en annan mycket välkommen nyordning, en nyhet som ännu inte är fullt offentliggjord. Adastra media kan alltså presentera ett litet scoop, nämligen att SFI är på väg att införa krav på producenterna att redovisa alla upphovsrättsavtal innan de kan få utvecklingsstöd till sina projekt.

På så vis ska man från SFI säkerställa att manusförfattarna får skälig ersättning för sitt arbete. Det har ju inte varit helt ovanligt att manusarvodet blivit skamlöst lågt och att manuspengarna försvunnit på vägen. Charlotta Denward fick en rejält stor applåd när hon meddelade att detta är på gång. Bra Jobbat SFI.

 

För att få en bakgrund:

MANUSPORTEN ALLTFÖR TRÅNG »

Mer cred åt manusförfattarna tack!»

 

© adastra media

1 kommentar :

Unknown sa...

Fantastiskt kul att läsa! Trevligt att det händer något på den fronten.

Jag slutade i princip att skriva på svenska när jag hela tiden stötte på patrull för att jag inte hade formell utbildning på att skriva manus och inte hade producenter knutna till mina manus.

Jag blev så himla trött på den attityden. Det handlar ju faktiskt inte om mig, utan om vad jag skrivit.