torsdag, oktober 21, 2010

Om HÄMNDEN – Susanne Bier på SVT play

Ah, nu har jag sett den. Piouh. Det är lite att bita i. Är det någon som kan leverera är det Susanne Bier [IMDB] ». Särskilt nu när hon är tillbaka på hemmaplan igen i fortsatt samarbete med manusförfattaren Anders Thomas Jensen [IMDB] »

HÄMNDEN är Drama med stort D hela vägen igenom. Man känner igen det skickliga berättandet, där händelseflödet kryddas med antydningar så att vi hela tiden anar de bråddjup som väntar bakom hörnet – och ändå blir överraskade. Och man känner igen den psykologiska precisionen, där allt varje rollfigur gör eller säger är grundat i omsorgsfullt uppbyggda drivkrafter. Och det handlar om LIVET, och hur besvärligt det kan vara att vara människa.

Det är bara att falla på knä och hylla – hämningslöst. Högsta betyg för HÄMNDEN!

Riktiga recensioner av HÄMNDEN:

DN (5) »   SVD (3) »   EXPRESSEN (4) »   AFTONBLADET (5) »

 

Klippen nedan är plockade från en intervju med Bier på SVT Play

1234

Se hela intervjun på SVT Play » [tillgänglig till sept. 2011]

Jag passar på att påminna om min definition av begreppet Riktigt Bra Film : En film som har något att säga till publiken och är en så bra historia och så bra berättad att publiken faktiskt vill se den.

Efter mitt djupdyk i kortfilmsutbudet nyligen har jag tyvärr konstaterat att vi i vårt kära fosterland (läs Filmpooler, SVT o SFI) väldigt gärna ägnar oss åt budskapet - men är starkt benägna att glömma bort resten, dvs den berättarglädje som måste till för att filmen ska bli en upplevelse för dem som ser den. (Ett ämne att återkomma till. Jag filar på en fördjupning).
Se även : Tidigare inlägg om Johan Croneman bitska kommentar om novellfilmssatsningen » 

Mer om Susanne Biers filmer på bloggen:

BRÖDER »

THINGS WE LOST IN THE FIRE »

EFTER BRÖLLOPET »

© adastra media

Inga kommentarer :