lördag, december 18, 2010

Länktips om SPÄNNING: Blogg med MÄNGDER av inlägg om att skriva manus (och romaner)

Det är författaren Alexandra Sokoloff som synnerligen frikostigt STFA coverdelar med sig av sina kunskaper om hur man skriver. Med både filmmanus och ett flertal romaner i ryggen har hon nyligen också gett ut handboken  Screenwriting Tricks For Authors (and Screenwriters!) 

Alexandra Sokoloff har lagt ut mängder av artiklar på sin blogg thedarksalon.blogspot.com. Allt föredömligt ordnat med länkade rubriker till de olika moment hon behandlar.

Det här är inget för den som är stressad och vill ha en snabbfix. Artiklarna är långa och ingående och innehåller även länkar till olika fördjupningar.

Berättarteknik för spänning

Dagens tips gäller Alexandra Sokoloffs  två inlägg om hur man skapar spänning.

I det första Story Tricks - Creating Suspense framhåller hon särskilt behovet av att ha en stark central problematik som handlingen spinner kring och även hur viktigt det är att tydligt göra klart för publiken vad det är som står på spel i berättelsen. Hon resonerar också om olika sorters spänning och ger exempel från kända filmer.

Det andra inlägget Story Tricks - Creating Suspense, part 2  skriver hon bl.a. om framåtrörelsen i att hålla inne med information för att skapa nyfikenhet hos publiken/läsarna. Vidare tar hon upp  hur byggandet av spänning handlar om att spela med publikens förväntningar och hur man kan balansera spänning med lugn för att få ut maximal effekt.

Mer läsning :

Utdrag ur  ATT SKRIVA FILMMANUS ( Kapitel 7 ) -  Att Skapa Spänning

© adastra media

      (intressant.se)

Inga kommentarer :