torsdag, september 29, 2011

En Ovanligt Bra film: Nader och Simin – En Separation (betyg 4,7 av 5 möjliga)

Moraliska valsituationer har betydelse …

Nadir och Simin, En Separation - En ovanligt bra film!En insikt som växt sig allt starkare den senaste tiden är betydelsen av att försätta sina rollfigurerna i moraliska dilemman. De ögonblick i en film när någon av de rollfigurer vi kommit nära måste välja mellan rätt och fel,  är oerhört tacksamma dramatiskt.

Vi vill inte att det onda ska segra och blir berörda i hjärtat när vi ser våra hjältar och hjältinnor vara på väg att ställa till det för sig.

I manusskrivandet är det generella rådet är att inte lösa upp en sådan situation alltför snabbt. Försök istället att dra ut på processen och låta publiken vara kvar i  spänningen: Hur ska det gå?

Moraliska beslut finns i varje drama med lite självaktning. Men i några filmer vävs handlingen med extra fokus på just moraliska val.

Just detta är den stora behållningen av Nader och Simin – en separation

Det tar ett tag för filmen att komma igång men sen dras skruvarna åt allt hårdare om alla inblandade. Ingen kommer undan när egenintresse och värnandet om den egna familjen ställs mot samvetets och religionens krav på att vara sann och hederlig.

Det är rent makalöst hur många komplikationer och vändningar Asghar Farhadi (manus & regi) lyckas utvinna ur de enkla omständigheterna.

Passa på och se den på bio innan den försvinner. Nader och Simin – En Separation är en Ovanligt Bra Film.

Alltså: En Bra historia, som Har Något att Säga och som är så Bra Berättad att man njuter av att se den.

Trailer från Moviezine

Några recensioner:

DN 5, SVD 5, AB 5, EXPR. 4 

Se fler recensioner samlade på kritiker.se/film

Andra personliga favoriter som särskilt ägnar sig åt det moraliska är De Andras Liv, Crash,  Susanne Biers Hämnden och även den svenska Himlens Hjärta 

Mer läsning

Från kapitel 6 - ATT SKAPA ROLLFIGURER:
Den personliga Moralens betydelse 

Från Kapitel 7 - ATT SKRIVA SCENER:
Om Spänning 

 

© adastra media

Inga kommentarer :