måndag, februari 02, 2009

Dagens länktips – Egensinne och Haveri

Manusförfattaren som slår undan benen på alla Hollywoods regelnissar,  den egensinnige Charlie Kaufman,  intervjuas i dagens SVD. Så värst mycket blir tyvärr inte sagt men alla manusförfattare som gillar att bryta normer kan hämta moraliskt stöd :  I huvudet på Charlie Kaufman >>

 

Och i DN ondgör sig Johan Croneman idag över den stolta satsningen på novellfilm. Nio av tio filmer gör honom deprimerad. Det som stör honom är det närmast tvångsmässiga behandlandet av politiska och sociala dilemman.

Detta är intressant. Det är lätt att få känslan att Svenska Filminstitutet och Sveriges Television (som tillsammans står bakom novellfilmssatsningen) ser det som en förpliktelse att ta fram filmer som har en samhällelig udd. Lite typ ‘Socialstyrelsen Rekommenderar’, att filmens huvudfunktion är att uppfostra medborgarna.

Inte direkt plakatfilm men lite åt det hållet. Helst ska det handla om sociala orättvisor, invandrarproblematik, överskridande av könsroller eller missförhållanden.  Som t.ex. Patrik 1,5 >>, Rallybrudar >>, Allt Flyter >>, Mammut >>, Maria Larssons Eviga Ögonblick >>  för att nämna några exempel.

Lite för mycket politisk präktighet alltså.

Som att det bara finns två poler, det programmatiska och det kommersiella. Vi får ju inte glömma alla Arn och Sällskapsresor och Göta kanaler och Tur med vädret som också får stöd.

Gungor eller karuseller?

Jag håller med Johan Croneman och vill gärna föreställa mig att film kan vara mer än så.

Läs hans artikel och begrunda : Svin, svek och tristess >>

 

© adastra media

2 kommentarer :

Anonym sa...

Läsa och begrunda vad? En film handlar väl om helhet, dramaturgi, karaktärer, ton, färg, miljö, dialog mm mm mm mm dvs hur budskapet/dilemmat/problemet presenteras. Hans "djuplodade analys" säger inget om novellfilmerna som helhelt. Mitt förslag är att se filmerna först och sedan begrunda. Om man därefter vill haka på sur-trenden med "plakat från socialstyrelsen" så fine.

fredrik lindqvist, adastra media sa...

Det grämer mig förstås att vara den som hakar på en trend istället för att starta den.

Du har förstås helt rätt i att en film handlar om helhet, dramaturgi mm. Men det utesluter inte att man (jag) kan reta på sig på likformighet i vad filmerna handlar om.

Jag kan ju inte säga något om novellfilmerna som jag inte har sett. Det jag tycker är friskt är att någon pekar ut den kvävande tendensen till politisk korrekthet i det svenska stödsystemet som ett problem.