lördag, oktober 11, 2014

Scener och Dialog

image

Nyligen har jag hållit lektioner om dels att skriva scener och dels om dialog på både Kulturama Filmskola och Manuspiloterna. Med anledning av det vill jag här tipsa om två korta artiklar från BBC WRITERS ROOM, som jag tycker sammanfattar några av de allra viktigaste aspekterna av vad man har att tänka på.

SCENER

Den första tar upp några av de viktigaste funktionerna som en scen bör ha för att motivera sin plats i manuset.  Det främsta är att utveckla filmens handling.
En sak man måste fråga sig där är hur det som händer i scenen påverkar en eller flera roillfigurer  En annan sak är hur scenen påverkar den fortsatta händelseutvecklingen och vidare också vad som sker under ytan.

BBC WRITERS ROOM - om scener »

DIALOG

Artikeln om dialog tar bl.a. upp att man bör ge sina rollfigurer ett personligt sätt att uttrycka sig (t.ex. ordval, speciella favorituttryck mm.) 
Man  manar också till försiktighet de gånger manusförfattaren måste förmedla information till publiken (t.ex. om drivkrafter eller bakgrundsfakta som är viktiga för storyn) och betonar att sådan information måste gestaltas dramatiskt för att det ska fungera.

BBC WRITERS ROOM – om dialog»

Det finns även korta videoklipp till båda artiklarna som introduktion.


MER FRÅN BLOGGEN

 
© adastra media

Inga kommentarer :